Włocławek – 600 nowych mieszkań i czyste powietrze

Nowa Lewica jest partią współrządzącą we władzach samorządowych Włocławka, dlatego nie dziwi, że programy realizowane w mieście wywodzą się założeń programowych lewicy. Dziś o dwóch zasadniczych – budowie tanich mieszkań dla włocławian i programie Czyste Powietrze.

Do końca roku realizowany był program „Celulozowa” obejmujący budowę 4 bloków z mieszkaniami pod wynajem. Jednocześnie z ich zasiedlaniem prowadzono jeszcze modernizację ciągów komunikacyjnych, by płynnie połączyć osiedle z centrum miasta.

W 2022 roku zbudowano w Polsce jedynie 687 mieszkań komunalnych. Oznacza to, że aż 42 procent wszystkich lokali komunalnych oddanych do użytku w zeszłym roku znajduje się… na włocławskim osiedlu przy ul. Celulozowej (288 mieszkań).

Przystąpiono już do kolejnego etapu – projektowane są dwa nowe bloki, które powstaną na działce u zbiegu ulic Starodębskiej i Skorupki w ciągu najbliższych 18 miesięcy. Na parterze 6-kondygnacyjnych budynków znajdować się będą lokale użytkowe (od ul. Starodębskiej) oraz garaże (od ul. Skorupki). Na pozostałych piętrach powstanie ponad 60 mieszkań (2-4 pokojowe). Każde mieszkanie będzie miało dodatkowo przypisaną komórkę lokatorską oraz miejsce postojowe lub garaż. Na budynkach i wiatach nad miejscami postojowymi, zainstalowane będą panele fotowoltaiczne.

Projekt budynków finansowany jest ze środków Unii Europejskiej za pośrednictwem Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna.

Trzeci etap przewiduje wybudowanie kolejnego bloku, w którym będzie 40 mieszkań socjalnych. (Włodarze miasta po cichu liczą na dofinansowanie zewnętrzne, a wtedy może uda się zmieścić jeszcze jeden blok). W sumie w tej kadencji władz samorządowych włocławianie zyskają blisko 600 nowych mieszkań.

Włocławek zmienia się szybko i obok nowych domów remontowane i przebudowywane są newralgiczne ciągi komunikacyjne. Zakończono dopiero co remont ul. Kilińskiego, na której jednocześnie powstały nowe nasadzenia drzew, miejsca postojowe, ogrody deszczowe i ścieżki rowerowe. W następnych miesiącach czas będzie na przebudowę ul. Płockiej oraz Chłodnej. Potem – ulicy Lipnowskiej, której remont sprawi wiele problemów mieszkańcom, albowiem trzeba będzie na pewnym jego etapie wyłączyć przejazd przez most na Wiśle. Remontowana jest równocześnie stara zabudowa Włocławka.

Gospodarze miasta dbają także o jakość powietrza i podejmują działania ograniczające stratę energii w zabudowach oraz unowocześnianie źródeł ciepła.

Od połowy stycznia w budynku Urzędu Miasta przy ul. 3. Maja 22 funkcjonować będzie punkt konsultacyjno-informacyjny programu Czyste Powietrze. Jest to forma zaangażowania się Miasta w promocję i budowanie przekonania o potrzebie termomodernizacji budynków wraz z wymianą źródła ciepła oraz pomoc w złożeniu wniosku o dofinansowanie. Punkt będzie czynny we wtorki w g. 11.30-16.30 oraz w piątki od g. 8.00-13.00.

Dotychczas mieszkańcy Włocławka wykazali się dużym zaangażowaniem w realizację programu Czyste Powietrze, składając 582 wnioski, z czego przyznano 539 dofinansowań, zakończono 333 przedsięwzięcia, na które wypłacono 5.332.107,30 zł dotacji.

Zwiększenie od 3 stycznia 2023 r. poziomu dofinansowań w ramach programu oraz uruchomienie punktu pozwoli na przyspieszenie realizacji tego programu we Włocławku.

Współprzewodniczącym Nowej Lewicy we Włocławku jest Krzysztof Kukucki (zastępca prezydenta miasta), sekretarzem miejskim jest Piotr Kowal (przewodniczący Rady Miejskiej Włocławka), w zespole radnych lewicy pracują: Joanna Hofman-Kupisz, Wanda Muszalik, Elżbieta Rutkowska, Krzysztof Grządziel, Stanisław Wawrzonkoski, Czesław Zarzeczny, Janusz Ziólkowski.

Opr. nim, 18 stycznia 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!